Festival Mićini dani u Zagrebu 2022.

Od 1. do 4. prosinca 2022. održao se prvi Festival M&M: Mićini dani u Zagrebu posvećen dramaturginji, teatrologinji, kazališnoj kritičarki, redateljici, profesorici, Dubrovkinji Miri (Mići) Muhoberac, nenadano preminuloj 30. rujna 2021. godine. Festival, koji je pokrenula i organizirala njezina sestra blizanka, Vesna Muhoberac, održao se na zagrebačkim lokacijama snažno povezanima uz profesionalni rad i djelovanje te društveni život Mire Muhoberac.

U Velikoj dvorani Matice hrvatske 1. prosinca održao se simpozij posvećen Mići Muhoberac na kojem je sudjelovala potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku Tina Marušić s temom „100 godina Glembajevih – o Agramu i oko njega“. Tina Marušić izložila je o projektu „100 godina Glembajevih“, nagrađenim Posebnom Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2013./2014., a koji obuhvaća knjigu-zbornik „100 godina Glembajevih: Kako smo vidjeli Agram i Krležu“ (glavna urednica; Mira Muhoberac; uredništvo: Klara Jakelić, Saša Lovrić, Tina Marušić i Mario Šimudvarac) i dvosatnu predstavu „Gospoda Glembajevi“, premijerno izvedenu 25. veljače 2013. godine u Zagrebačkom kazalištu lutaka (redateljica: Mira Muhoberac).

Nakon simpozija otvorena je izložba u prostorima Matice hrvatske (knjige, plakati, kazališne cedulje, fotografije, osobni predmeti), a prijatelji – kazalištarci razgovarali su o Miri Muhoberac, njihovoj suradnji, prijateljstvu, ogromnoj energiji i svemu čime ih je zadužila. Tina Marušić sudjelovala je i 3. dan Festivala u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu i promovirala je knjigu iz edicije „Hrvatski velikani“ nakladničke kuće Privlačica iz Vinkovaca o Antunu Branku Šimiću (priredile Mira i Vesna Muhoberac).  

Pripremila: Tina Marušić

Tina Marušić