Održana redovita godišnja Skupština Ogranka Matice hrvatske u Zaboku


U Gradskoj galeriji Grada Zaboka 29. studenoga 2022. godine održana je redovita godišnja skupština Ogranka Matice Hrvatske u Zaboku. Na samom početku skupštine sve nazočne goste i članove pozdravila je predsjednica Sandra Babnik Lončar. Nakon uvoda predsjednice, nastavljen je rad skupštine izborom Radnog predsjedništva. Predsjednica Sandra Babnik Lončar osvrnula se na održanu Glavnu skupštinu Matice hrvatske na kojoj je bila prisutna istaknuvši kako je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u svom govoru izrazio zadovoljstvo i zahvalu svima koji su pridonijeli afirmaciji Matice hrvatske u svojim sredinama. Danas želim zahvaliti svima Vama koji ste se na bilo koji način uključili u kulturna zbivanja u našoj organizaciji ili organizaciji drugih institucija na našem lokalnom području te napose njegovanju kulturne baštine.

Zatim smo pogledali dokumentarni film kroz povijest Matice hrvatske redatelja Leona Rizmaula.

Dopredsjednica Tina Marušić pripremila je pregled aktivnosti u ovoj godini: promociju tri broja Godišnjaka grada Zaboka 6. i 7. za 2018./2019. godinu i 8. broj za 2020. godinu zahvaljujući financijskoj potpori Grada Zaboka, posjeti senjskoj promociji knjige „Glagoljski misterij“ Sanje Ždralović, održanoj 10. samostalnoj izložbi dugogodišnje aktivne matičarke i svestrane umjetnice Danice Posavec, prisustvom članova Predsjedništva OMH Zabok svečanom obilježavanju i proslavi 180. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, sudjelovanjem na Prvom festivalu knjige pod sloganom “Matica dobrih knjiga”, aktivnim sudjelovanjem na dvodnevnom skupu Brendiranje zavičajne i lokalne baštine u djelatnosti ogranaka Matice hrvatske u Ozlju, sudjelovanjem u promociji zbornika „Svakidašnjica, običaji i školovanje naših predaka“ (djedova i baka), organizacijom književno-znanstvene tribine posvećene Ksaveru Šandoru Gjalskom i njegovim autobiografskim zapisima, potpisivanja ugovora o suradnji Pučkog otvorenog učilišta s predsjednicima udruga: Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, Hrvatske udruge „Muži zagorskog srca“, Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije, Matice umirovljenika Zabok i Županijske podružnice UHDDR-a Krapinsko-zagorske županije, obilježavanjem važnijih dana koji su vezani uz hrvatsku povijest, osobe i događaje i niz drugi aktivnosti s ciljem da se i dalje nastoji raditi i promovirati kvalitetne događaje, na najvišoj organizacijskoj razini, ali i da kao Ogranak stalnom edukacijom i gostovanjima napredujemo i održavamo temeljne vrijednosti za koje se zalažemo.

Tajnik Ogranka Darko Fiket članovima je približio novu osvježenu mrežnu stranicu Ogranka kao i prisutnost na društvenim mrežama i kanalima (Facebook, Instagram, YouTube) istaknuvši svoje zadovoljstvo komunikacijom s medijima ali i članovima Ogranka. Na zamolbu tajništva Ogranka Matice u Zagrebu pristupili smo potpunoj sistematizaciji i reorganizaciji (obnovi) postojećeg članstva OMH Zabok. Trenutno brojimo 45. aktivnih članova koji plaćaju članarinu a ove godine pristupilo nam je novih pet članova. Naša je želja da se kvalitetno i međusobno uvažavamo, družimo kako na dobrobit svakoga od članova, ali i samog Ogranka. Zahvaljujemo svima na svemu što ste do sada učinili za Ogranak te vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama učini još puno na dobrobit društva i Ogranka u budućnosti. – istaknuo je tajnik Fiket.


Na skupštini je nakon toga prihvaćeno izvješće o radu ogranka, kao i financijsko izvješće za 2021. godinu te usmeno za 2022. godinu. Također, podnesen je i plan rada i financijski plan za 2023. godinu. Sva su izvješća i planovi jednoglasno usvojeni.


Na dnevnom redu uslijedila su pitanja i prijedlozi. Miljenko Vranić predložio je inicijativu za osnivanjem Kulturnog vijeća u Gradu Zaboku u kojem bi sve udruge koje se bave kulturnom djelatnošću bile još više povezanije te zahvalio v.d. ravnatelju Pučkog otvorenog učilišta Branku Piljeku što je pokrenuo potpisivanje sporazuma s institucijama i udrugama. Zdenko Kobešćak se nadovezao kako bi bilo dobro da se neke od spomenutih aktivnosti provode i na drugim dijelovima jedinica lokalne samouprave te ponudio suradnju.

Dugogodišnji predsjednik Ogranka dr. Ivica Balagović istaknuo je 2021. godinu iznimno značajnu jer je Ogranak proslavio svoju 30. obljetnica osnutka. Zabočki Ogranak ponovno je pokrenut na inicijativu prvoga i dugogodišnjega predsjednika Stjepana Bučara 1991. godine, a pod njegovim su vodstvom objavljena vrijedna književna izdanja, među kojima se ističu dva izdanja romana „Pronevjereni ideali“ Ksavera Šandora Gjalskog, organizirane su brojne književne i glazbene večeri, postavljene vrijedne izložbe renomiranih likovnih umjetnika. Organizacija i predstavljanje događaja i umjetnika, znanstvenika, autora, iznimne kvalitete i doprinosa hrvatskoj kulturi, a nastavljeni su i pod novim vodstvima. Čestitam predsjednici Sandri, dopredsjednici Tini i tajniku Darku što nastavljaju još većim žarom i entuzijazmom pomlađivati Ogranak što potvrđuje da je konstantan rad Ogranka itekako prepoznat zabočkoj javnosti i šire.

Predsjednica Sandra Babnik Lončar pozvala je sve članove na još veću angažiranost u radu Ogranka te vjeruje da ćemo se opet sresti na nekim od naših događanja kako bi sačuvali svoju tradiciju, kulturu i duh našeg naroda, zagorskog kraja i običaja. Zahvalila je v.d. ravnatelju Pučkog otvorenog učilišta Branku Piljeku na suradnji i dolasku na Skupštinu te na promoviranju kulturnih vrijednosti u Gradu Zaboku.

Pripremio: Darko Fiket, tajnik