Otvorena izložba Danice Posavec “Majčine ruke”

Danica Posavec je aktivna članica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku.

U petak je u Gradskoj knjižnici Ksaver Šandor Gjalski, Zabok ususret Majčinom danu otvorena 10. samostalna izložba Danice Posavec ”Majčine ruke” koju su zajednički organizirali Ogranak Matice hrvatske u Zaboku i Gradska knjižnica Ksaver Šandor Gjalski Zabok.  

Danica Posavec rođena je 24. travnja 1950. godine. Živi u Humu Zabočkom. Umirovljena je socijalna radnica, jednako aktivna u mirovini kao i prije nje. Aktivna je članica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku. Poznata je po svojoj svestranosti i kreativnosti koju je izražavala kroz razne hobije: šivanje, štrikanje, heklanje, slikanje… Najdraži hobi joj  je slikanje kojim se intenzivno bavi zadnjih dvadesetak godina.Članica je Likovne sekcije Josip Kaltnecker iz Zaboka i likovnih radionica Ernest Tomašević iz Krapine i Lipa iz Gornje Stubice u kojima je sudjelovala na više od 50 likovnih kolonija i skupnih izložbi. Desetak likovnih radova poklonila je Zagorskoj ligi za borbu protiv raka, Općoj bolnici Zabok i Centru za smještaj i rehabilitaciju Stančić.

Na početku otvorenja izložbe okupljene je pozdravila Branka Tuđa Kanceljak. prof. hrv. jezika i dipl. bibl., ravnateljica knjižnice izrazivši zadovoljstvo vizualnog izričaja radova izložbe te uputila poziv za daljnju buduću suradnju.

Branka Tuđa Kanceljak – ravnateljica Gradske knjižnice

Potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku Tina Marušić mag. educ. istaknula je kako je Danica Posavec aktivna članica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku.  Svibanj je mjesec posvećen majkama. Majka je imenica koja doista nema zamjenicu. Sjetimo ih se znakom pažnje, molitvom, uspomenama kojima su zauvijek i na sasvim jedinstveni način obilježile naše djetinjstvo, odrastanje …. čitav život! A danas imamo priliku kroz ove radove obnoviti ta sjećanja i vratiti se u dane odrastanja  – istaknula je Tina Marušić.

Tina Marušić, potpredsjednica OMH Zabok

Danica ovom izložbom želi prenijeti slike iz sjećanja nekih prošlih vremena mlađim generacijama uz nostalgiju i poštovanje prema majkama i bakama koje su svojim vrijednim rukama uljepšavale  tada skromnu i tešku svakodnevicu, od tkanja platna, vršenje žita, vodenice, oranja… na otvorenju izložbe rekla je Vesna Pušelj, prof. povijesti umjetnosti. Njezin karakterističan način slikanja vidljiv je u  kratkim potezima kista, nikad s previše boje kojim stvara  umjereni impasto namaz. Često  velike plohe zelene boje razbija sitnim bijelim potezima kista.

Vesna Pušelj, prof

Detalja nema previše, tek pokoja travka ili cvijet. Uvijek je bitna cjelina i prije svega doživljaj koji želi pobuditi kod promatrača. Njezina životna energija prisutna je i u njezinom slikarstvu. Dojam koji ostavljaju njene slike uvijek je pun topline i ljubavi. Njezini idilični pejzaži pozivaju nas da u svojim sjećanjima pronađemo neko drago mjesto iz djetinjstva i uhvatimo na tren miris trave u kasno proljeće. – zaključuje Vesna Pušelj koje je i otvorila izložbu.

Okupljenima se obratila autorica Danica Posavec zahvalivši svima na dolasku. Ovom izložbom želim se prisjetiti malih ali dragih uspomena koji uvijek bude nostalgiju na proživljene trenutke obiteljskog odrastanja i života na selu.

Danica Posavec, autorica

U kratkom programu nastupili su: Damir Kukavica, Marta Pušelj i Barbara Futivić

Damir Kukavica

Marta Pušelj, unuka

Barbara Futivić

Izložba će biti otvorena do 12. svibnja 2022.

Pripremio: Darko Fiket, tajnik OMH Zabok