Skip to content

Dan hrvatske glagoljice

Posted in Aktualno

Danas 22. veljače  proslavljamo Dan hrvatske glagoljice. Dan hrvatske glagoljice Hrvatski sabor proglasio je 2019. godine. Ideju je pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s Maticom hrvatskom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom i Staroslavenskim institutom.

22. veljače 1483. god. tiskana je prva hrvatska knjige (inkunabula) Misal po zakonu Rimskog dvora. Naš prvotisak tiskan je u dvije boje uglatom glagoljicom, tipom glagoljice koji se razvijao od 13. st. na hrvatskom području. Misal je ujedno i prva knjiga tiskana u Europi koja nije otisnuta na latinici i latinskim jezikom. Ponosni smo na dokaz da smo već od 15. st. bili kulturno i gospodarski razvijeni, čak i predvodnici u potrebi pisane komunikacije na narodnom jeziku i svojem pismu.

Pogledajte virtualnu izložbu na portalu  https://glagoljica.hr/ koji je postavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Pogledajte Misal po zakonu Rimskog dvora https://glagoljica.hr/?pr=iiif.v.a&id=13837&tify={%22panX%22:0.618,%22panY%22:0.433,%22view%22:%22info%22,%22zoom%22:0.662}

Za one koji se žele zabaviti ili provjeriti svoje znanje o glagoljici, posjetite mrežne stranice Instituta za hrvatski  jezik i jezikoslovlje https://hrvatski.hr/games/kviz-glagoljica/ i https://jezicneigre.com/glagoljica/  i

Kategorije

Meta